CNPA-NRDB


Raad van Bestuur


1975 tot 1979

1 maart 1975 – Ondertekening van de oprichtingsakte van de N.R.D.B. door de oprichter wijlen Graaf van Zwaren de Zwarenstein (zie foto hieronder), die er na veel onderhandelen in slaagde het merendeel van de verenigingen voor dierenbescherming in België te groeperen.

Graaf van Zwaren de Zwarenstein (links), oprichter van de NRDB, en de Heer Marc BOUSSY

2 juli 1975: Nieuwe wet die twee belangrijke verbeteringen aan de wet van 1929 bracht: mishandelingen, gepleegd op dieren, moesten niet meer “bovenmatig” zijn om strafbaar te zijn en het achterlaten van een dier werd erkend als een inbreuk.

1976 : Oprichting van een wetenschappelijk comité dat éénmaal per maand vergadert.

1977: Minister Lavens brengt op het Ministerie van Landbouw een werkgroep samen, waarin drie bestuurders van de N.R.D.B. zitten. Deze werkgroep had als opdracht “maatregelen voor te stellen met betrekking tot de invoer en het houden van gezelschapsdieren en wilde exotische dieren”.

September 1977: Publicatie van een eerste “Witboek voor de Dierenbescherming”, een wetenschappelijke benadering van de problemen in verband met het welzijn van de dieren.

1979: een tweede “Witboek” wordt uitgegeven. Deze keer wordt het een juridische benadering van de dierenbescherming. Dit belangrijk werk werd gerealiseerd door verschillende juristen, o.a. Professor B. Bulthé van de Vrije Universiteit van Brussel. Dit tweede Witboek werd op zeer grote schaal verspreid in de juridische milieus en de juridische faculteiten van de universiteiten.