CNPA-NRDB


Raad van Bestuur


Vakantie Zonder Dropping

Er bestaan oplossingen !

Bij het naderen van de grote vakantie stijgt het aantal achtergelaten honden en katten in asielen. Dit, dikwijls verhuld, droppen is nog steeds een realiteit in België. Teneinde iedereen toe te laten om zijn dier zo goed mogelijk door de vakantieperiode te loodsen, stelt deze web-site talrijke concrete oplossingen voor.

Tussen haakjes

Vakantie-zonder-dropping is een campagne die georganiseerd en gefinancierd wordt door de Nationale Raad voor Dierenbescherming.

Diverse links

Droppen & vakantie

Een realiteit voor de asielen in België

Elk jaar worden er in de Belgische asielen 60.000 honden en katten opgevangen, zijnde ongeveer 165 dieren per dag. Gedurende de vakantieperiodes is het aantal opgevangen dieren het hoogst.

Er bestaat geen enkele betrouwbare statistiek die het exact aantal dieren bepaalt die voor het vertrek op vakantie achtergelaten worden. Inderdaad, het merendeel van die gevallen wordt verhuld en de eigenaars halen andere redenen aan (de hond heeft gebeten, de eigenaar is overleden,…). Bovendien worden talrijke honden en katten gewoonweg achtergelaten op de weg of ergens op het platteland.

Voor de asielen is dit een moeilijke situatie. Inderdaad, wanneer de echte reden voor het achterlaten van het dier niet gekend is, zal de adoptie moeilijker zijn en kan ze een vertekend beeld geven. Een voorbeeld : dhr. Dupont laat zijn hond achter omdat hij voor drie weken naar Spanje vertrekt. Als reden geeft hij op dat de hond een kind gebeten heeft. Het asiel zal de hond dus niet plaatsen in een gezin met kinderen of zou zelfs kunnen beslissen om de hond van dhr. Dupont te euthanaseren.

Het is dus van cruciaal belang dat de eigenaar die zijn dier komt droppen in een asiel, in elk geval de echte reden hiervoor opgeeft, wat die ook mag zijn.

Enkele statistieken van 2018

Aantal opgevangen dieren in asielen in Brussel

Gevonden/afgestane honden 19,2% Gevonden/afgestane katten 24%
Honden afgestaan door eigenaar 25,6% Katten afgestaan door eigenaar 13,2%
Zwerfhonden 4,2% Zwerfkatten 12,9%
Herplaatste/geadopteerde honden 29,4% Herplaatste/geadopteerde katten 28,4%
Honden terug naar eigenaar 13,6% Katten terug naar eigenaar 1,7%
Geëuthanaseerde/ overleden honden 8% Geëuthanaseerde/ overleden katten 19,8%

Aantal opgevangen dieren in asielen in Vlaanderen

Gevonden honden 49,7% Gevonden katten 75,8%
Honden afgestaan door eigenaar 38,5% Katten afgestaan door eigenaar 17,7%
In beslag genomen honden 9,4% In beslag genomen katten 2,1%
Honden met onbekende afkomst 2,3% Katten met onbekende afkomst 4,4%
Honden terug naar eigenaar 42,4% Katten terug naar eigenaar 4,3%
Geadopteerde honden 54,9% Geadopteerde katten 80,9%
Geëuthanaseerde honden 2,1% Geëuthanaseerde katten 8,7%
Overleden honden 0,6% Overleden katten 6,1%

Aantal opgevangen dieren in asielen in Wallonië

Honden afgestaan door eigenaar 43% Katten afgestaan door eigenaar 26%
In beslag genomen honden 3% In beslag genomen katten 2%
Zwerfhonden 54% Zwerfkatten 72%
Honden terug naar eigenaar 62% Katten terug naar eigenaar 6%

Niet terug naar eigenaar

Geadopteerde honden 90% Geadopteerde katten 49%
Geëuthanaseerde honden 10% Geëuthanaseerde katten 47%

Deze gegevens zijn het resultaat van de statistieken van de afdelingen dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel, Departement Omgeving Vlaanderen en SPW Wallonie Environnement.

Ze gaan mee

Een mogelijke keuze die makkelijk te realiseren is.

Voor velen is op vakantie vertrekken met hun dier ondenkbaar. Er bestaan nochtans een hele reeks mogelijkheden om zijn hond of kat mee te nemen.

Vermits katten een langere aanpassingsperiode nodig hebben dan honden is het misschien beter er de voorkeur aan te geven de kat thuis te laten wanneer u een korte reis maakt (minder dan 2 weken).

En tenslotte, vergeet niet dat wanneer uw vakantie misschien een paar obstakels met zich meebrengt (reisweg, huren,…), het feit uw huisdier mee te nemen uw verblijf nog aangenamer zal maken.

Alvorens te vertrekken

Een bezoek aan de dierenarts zal heel nuttig zijn. Het is de gelegenheid om een gezondheidsbalans op te maken, de nodige en verplichte inentingen te doen (tegen hondsdolheid o.a.), een behandeling tegen parasieten te voorzien (teken en vlooien), zijn inentingsboekje/paspoort in orde te brengen. De dierenarts kent tevens de verschillende reglementeringen. Bovendien kan hij in functie van de leeftijd en de gezondheidstoestand van uw dier, u alle nodige raadgevingen geven opdat uw vakantie en die van uw dier geslaagd zou zijn.

Als u België verlaat, denk er dan aan de Ambassade of het Consulaat van het land van bestemming te raadplegen, zij kunnen u een maximum aan informatie verschaffen.

Denk er tenslotte aan om uw dier te laten identificeren door middel van een micro-chip (wettelijke verplichting sinds 1998). Hang aan zijn halsband een plastieken of metalen tubetje met daarin een papiertje waarop uw naam en uw vakantie-adres vermeld staat.

De reisweg

De familiewagen is zeker het meest praktische middel om uw hond of kat te vervoeren. De kat laat u best in haar mand/transportkooi. De hond zal achteraan geplaatst worden, vastgemaakt of achter een net of metalen barrière, als het voertuig dat toelaat uiteraard. Als uw dier nerveus is of wagenziek, vraag dan aan uw dierenarts een voorschrift voor een kalmeermiddel of anti-braakmiddel.
Laat dieren noot achter in een auto die in de volle zon staat, zelfs niet met licht geopende ramen ! Ze lopen het risico een gevaarlijke zonneslag op te lopen. Laat het voertuig altijd achter in de schaduw, of beter nog, laat uw dier niet achter in de auto bij warm weer. Stop regelmatig zodat uw hond regelmatig zijn poten kan strekken.

In de trein, zal uw kat in een rieten mand (meer verluchting) of een transportkooi reizen. De hond, aan de leiband, heeft slechts toegang tot het compartiment op voorwaarde dat niemand er bezwaar tegen heeft. De muilband is in principe verplicht, maar wordt zelden vereist. Steek er echter voor alle zekerheid één in uw bagage, vooral wanneer u naar het buitenland reist. Vermijd dat uw hond in een bagagewagon geplaatst wordt. Zware beproeving ! Best is met uw hond in de gang plaats te nemen en zo te reizen. Wanneer u een grote hond hebt en hij de plaats van een persoon inneemt zal een supplement gevraagd worden.

In het vliegtuig, worden alleen kleine dieren in de cabine toegelaten, mits toelating van de boordcommandant. Teneinde zeker te zijn is het beter voorafgaand contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. De andere dieren reizen in speciale containers die in het bagageruim geplaatst worden. Het is noodzakelijk uw dier een goed kalmeermiddel te geven voor het vertrek, want deze manier van transport kan zeer traumatiserend zijn !

De grenzen

Ga nooit naar het buitenland zonder voorafgaandelijk inlichtingen ingewonnen te hebben bij de Ambassade of het Consulaat i.v.m. de toelatingsvoorwaarden voor dieren :

Denk tijdig aan de inentingen : de inenting tegen hondsdolheid, vereist in talrijke landen, is verplicht voor de terugkeer naar België. Voor bepaalde landen moet ze meer dan één maand oud zijn en minder dan één jaar. De rappel moet gedaan worden voor de vervaldatum van het laatste attest. Het Europees paspoort is eveneens noodzakelijk om de grenzen over te gaan.

Het logement

Hotels: raadpleeg voor uw vertrek de Klébert of Michelingids. Hierin staat de lijst van de verblijven waar dieren welkom zijn. Overstelp de inkomhall van het hotel niet met een hond, kat of kinderen. U zal weinig kans hebben om er een kamer te krijgen. Wees diplomatisch, ga op verkenning, vraag naar de hotelier en wees overtuigend : uw hond is sociaal, proper en stil.

Vakantiewoningen of -appartementen: de meeste advertenties vermelden of huisdieren welkom zijn of niet. Herinneren we er echter aan dat het verbieden van een gezelschapsdier in een vakantiewoning in heel wat landen onwettelijke is. Twijfel niet om toch contact op te nemen met een eigenaar die dieren weigert; een gesprek zal hem in heel wat gevallen van gedacht doen veranderen. Stel voor om eventueel de huurwaarborg te verhogen.

En tenslotte, het merendeel van de campings aanvaardt gezelschapsdieren op voorwaarde dat ze ingeënt en geïdentificeerd zijn en aan de leiband gehouden worden.

Praktische raadgevingen

Doe geen te grote wandelingen als u in een warm land verblijft. Vermijd om tussen 14u en 16u met de hond buiten te gaan.

Geef uw hond geen eten in de uren die voorafgaan aan het vertrek.

Bepaalde verzekeringsmaatschappijen nemen ook de dierenartskosten ten laste in het buitenland, alsook de verzorging van uw dier, zelfs de repatriëring in geval van ernstige problemen.

Voorzie ook een reisapotheek voor uw dier.

Informeer u voor uw vertrek over de dichtsbijzijnde dierenartspraktijken van uw vakantie-adres en neem de gegevens mee.

Meer weten

Verschillende internetsites hebben het over het vertrek op vakantie met uw huisdier. Geef altijd wel de voorkeur aan de informatie en het contact met de plaatselijke autoriteiten/Ambassades/Consulaten en met uw dierenarts.

Het artikel van de Blauwe Wereldketen

Diverse websites

Ze gaan niet mee

Er bestaan verschillende oplossingen, voor elk budget.

Wanneer u om diverse redenen uw dier niet kan meenemen op vakantie, bestaan er talrijke oplossingen.

Wat ook uw keuze is, wees vooruitziend en onderneem de diverse stappen zo vroeg mogelijk.

Verzeker u ervan dat uw oplossing de juiste is en aangepast aan uw dier. Aarzel niet om verschillende pistes uit te zoeken alvorens te kiezen en win het advies in van gebruikers/klanten.

Denk er bovendien aan om, buiten uw vakantiegegevens, ook deze van een vriend of familielid achter te laten, in geval van hoogdringendheid. Geef ook het telefoonnummer van uw dierenarts.

Het pension

Uw dier in een pension plaatsen kan pijnlijk lijken, ja zelfs wreed voor uw dier. Goede pensions worden echter beheerd door gekwalificeerd personeel en de huisvesting is ook meestal van kwaliteit. In de meeste gevallen zal het dier zich snel aanpassen en mits de aangepaste zorgen zal hij niet lijden onder deze tijdelijke plaatsing. En dit is zeker waar wanneer u meerdere dieren bezit en ze de mogelijkheid hebben om in dezelfde ruimte te verblijven. Vergeet bovendien ook niet dat talrijke pensions meer te bieden hebben dan een klein hok : buitenterrein, wandelingen, chauffage, airco,…

Om te weten of het pension geschikt is voor uw dier en beantwoordt aan uw verwachtingen, moeten verschillende elementen in overweging genomen worden :

De goede instellingen zijn al gauw volgeboekt.. Begin er dus op tijd aan. Aarzel niet om raad te vragen aan uw dierenarts over de keuze van een pension en beperk u niet tot pensions in de directe omgeving van uw woonplaats.

De kostprijs voor een pension varieert over ’t algemeen tussen de 12 en 18 euro voor een hond en tussen de 7 à 15 euro voor een kat, per dag. Voor lange periodes passen sommige speciale tarieven toe. Verschillende pensions bieden ook andere diensten aan : ophalen en terugbrengen aan huis, toilettage, luxeruimte met webcam,…

En denk er tenslotte aan de mand, speelgoed, een deken,… mee te nemen als u uw dier naar het pension brengt.

De privé dierenoppas

Alternatieve oplossing voor het pension. De privé dierenoppas is vooral geschikt voor meer gevoelige dieren. Het principe is eenvoudig : uw dier wordt ondergebracht in een gezin, op het adres van de persoon die op hem zal passen.

De dierenoppas heeft verschillende troeven, maar men moet weten dat in de meeste gevallen alleen sociale honden, die overeenkomen met andere honden, toegelaten worden.

Men moet erg waarkzaam zijn bij de keuze van een dierenoppas. Inderdaad, dit type van opvang is recent en geeft niet alle waarborgen dat een pension wel geeft, zoals verantwoordelijkheid, wettelijkheid en vereiste kwalificaties voor het houden van een dier.

De kostprijs is meestal lager dan die van een pension. Reken tussen de 7 en 15 euro per dier. Sommigen bieden deze dienst zelfs gratis aan.

Het zoeken naar een dierenoppas gebeurt via Internet. Talrijke web-sites stellen dit type advertenties voor. U kan die eveneens terugvinden bij de kleine advertenties die uithangen in grootwarenhuizen.

Dog/cat sitting

Iemand (student, oudere persoon, gepensioneerde,..) kan tijdens uw afwezigheid bij u intrekken en voor uw dieren zorgen. Het is een goede formule. U vertrekt gerust en uw “pet-sitter” geniet van een goedkoop verblijf.

Deze oplossing is waarschijnlijk de beste wanneer u een vertrouwenspersoon kent : uw dier behoudt zijn gewoontes en zal niet verstoord worden omdat het geplaatst wordt in een vreemde omgeving. Neem vooraf voldoende inlichtingen en vraag referenties. Elke ernstige persoon of organisatie zal niet twijfelen om u die te geven.

De kostprijs is over ’t algemeen heel laag. Inderdaad, er wordt bij het bepalen van de prijs rekening gehouden met het feit dat het logement inbegrepen is. De persoon die voor uw dier zorgt geniet op die manier ook een beetje van “vakantie”. Er zijn er die die dienstverlening zelfs gratis doen. De gemiddelde tarief varieert van 5 tot 10 euro per dag.

Teneinde dé geschikte persoon te vinden, consulteert u best eerst uw naaste familieleden en kennissen, vervolgens uw dierenarts, alvorens op zoek te gaan naar advertenties op het internet en in grootwarenuizen.

Naaste familieleden

DE ideale oplossing. Beroep doen op een naast familielid om uw dier bij te houden laat u toe met een gerust gemoed te vertrekken. Bovendien is deze oplossing meestal gratis.

Belangrijk detail: verzeker er u van dat die persoon in staat is om op een correcte manier voor uw dier te zorgen. Aarzel dus niet om een checklist op te stellen en de persoon een paar keer voor uw vertrek in contact te brengen met uw dier, teneinde ze elkaar beter leren kennen.

Gidsen

Pensions

Diverse gidsen, websites en kleine advertenties

Vakantie zonder Dropping is een campagne die gerealiseerd en gefinancierd wordt door de Nationale Raad voor Dierenbescherming.

De NRDB, die een vijftigtal verenigingen en asielen, die in België actief zijn op gebied van dierenwelzijn, groepeert, heeft als doelstelling oplossingen te vinden en verbeteringen aan te brengen aan het lot van de dieren.

Zo u ons wenst te contacteren voor het ontvangen van affiches, informatie over de campagne of over de NRDB :

NRDB vzw
Surf naar de websiteStuur een e-mail

Hoofdzetel Visélaan 39 – 1170 Brussel – Tel : 02/673 52 30
cnpa.nrdb@bwk-cbm.be